Close form

Arrange a viewing for:

Morella Cottage, The Street, Patching

 

To arrange a viewing, please fill out the form below and then click 'submit'

 

 







Click to reload image

 

Please note that your details will not be passed on to any third parties and will only be used by the Clarke and Charlesworth to contact you with regards to your particular enquiry.

Morella Cottage
The Street, Patching

Ground Floor 

• Entrance area and transverse reception hall  - Connecting the “old and the new”, the hall has lots of natural light from the south entrance,  One way leads into the dining room of the original cottage; the other opening through oak & glazed double doors to the beautiful main reception room.  Natural slate floor continuing into: 

• Vanity/cloakroom  - Contemporary bowl basin and back to wall WC, ceramic wall tiles. Coats space. Cupboard housing underfloor heating manifolds. Rear window.         

• Family bath & shower room - A large room, again in a contemporary theme with high quality fittings and slate tile flooring. Plain glass walk-round shower with rain shower head. Oval vanity basin in granite tops with storage below. Back to wall WC & bidet, free-standing elliptical bath. Downlighters. Window to rear.           

 • Vaulted drawing room  23’11 x 20’10 (7.30m x 6.35m)  - This fine room has lighter stone flooring, natural oak structural timbers and bays to the front & rear.  Full-height feature fireplace in mellow brick with granite mantel, hearth and inset wood burning stove. Provision for wall-mounted TV. Uplighters, front and rear garden views. 

• Study/bedroom 4  12’2 x 8’10 (max) (3.70m x 2.70m max) - Wide window looking onto the rear terrace and garden. Hatch to loft space above. 

• Dining Room  15’1 x 11’10 (4.60m x 3.60m)  - Heavily beamed, with a light, painted brick floor and a later fireplace with an oak mantel and Edwardian ceramic tiles. Ornate cast-iron radiator. Front garden outlook. An inner hall area with fitted bookshelves and the original heavy oak front door leads through to the kitchen. 

• Kitchen breakfast room  12’4 x 10’10 (3.75m x 3.30m) - Bespoke fitted, contrasting the period cottage beams with light-tone base fitments, cabinets and wall cupboards. Worktops in slate Corian (or similar), with a resin-stone inset sink. Peninsular 4-seat breakfast bar with wine rack, illuminated glazed cabinet. Integrated dishwasher.  Ingle-nook area with granite worktops and inset electric range-style cooker. Multiple downlighters. Walk-in larder with shelves, rear window, slate cold shelf.        

• Utility/preparation area  12’4 x 5’3 (3.75m x 1.60m) - Fitments, worktops and wall cabinets matching those in the kitchen. Space for fridge-freezer, washing machine & dryer.  Hidden access to the oil-fired boiler.  

• Ground floor cottage bathroom - Shaker-style painted panelling, white bathroom ware including Imperial retro-style basin, & bath with brass taps. Latch door, rear window.  

First Floor 

• Landing -  Turning period staircase, painted ancient board flooring, Interesting stepped chimneybreast from the kitchen below. Fitted bookshelves. Oak doors to the bedrooms.  

• Master bedroom  13’1 x 10’6 (4.00m x 3.20m)  -  A calm room with a full-height vaulted ceiling, exposed painted timbers and a south window looking onto the front garden & drive. Fitted wardrobes. Door to:     

• En-suite shower room -  Cleverly designed to provide a walk-in shower, recessed WC, vanity basin and mirror. Concealed cupboard housing hot water cylinder. 

• Bedroom 2  9’10 x 7’6 (3.00m x 2.28m)  - South & east windows, fitted wardrobe. Painted board flooring. 

• Bedroom 3  9’10 x 7’4 (3.00m x 2.23m)  - East window, bookshelves and fitted wardrobe.  

Gardens & outbuildings   

• Front garden - Mature hedging and double gates from the lane. Italianate column conifers, paths and traditional knot-garden style borders with lavender beds, box hedging and bay topiary. Space for garden table & chairs.   

• Rear terrace and gardens - Immediately behind the cottage and approached from the sitting room is a sunny corner sitting area, perfect for breakfast and morning coffee. Steps (and a ramped path) lead up to the central garden, with its paved outside dining area, lavender & ceanothus bushes and colour-coordinated planting. Path with stone & tile mill-wheel feature to the circular lawn.  Flower beds with Japanese-garden influenced low planting including alpines, Acer tree and azaleas. Apple, pear and damson trees,  Home produce section. All screened by greenery and close-board fencing. 

• Summerhouse  10’6 x 5’7 (3.20m x 1.70m)  - Painted interior, light & storage.

• Octagonal cedar greenhouse  

• Garden studio/workroom 12’10 x 9’8 (3.90m x 2.95m) - Timber and glazed construction. Light & power. Ideal as a home gym or office.  

Drive & parking - For 4 cars. Attractive brick band and pebble surface. Concealed oil storage tank.